U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Higijena i korisne informacije Problemi čeljusnog zgloba.

objavio 04.01.2016

Pojmovi
 • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Problemi čeljusnog zgloba.

Koliko puta ste se našli u situaciji da ukoliko ne možete otvoriti bocu soka ili vode rukama krenete čep odvrnuti zubima? Jeste li razmišljali zašto dizači utegova stišću zube dok se opterećuju velikim teretom?  Tolika snaga mišića se nalazi u mišićima zatvaračima usta. Povezanost zubi i čeljusnog zgloba je neraskidiva a samim time je povezana i sa ostatkom lubanje i tijela.  . Žvačni mišići donju čeljust mogu pritisnuti u tolikoj mijeri da se na griznim plohama zubi stvara sila od oko 800N (cca 80kg). Ukoliko ta sila nije ravnopravno raspoređena po preostalim zubima i priležećim strukturama dolazi do disbalansa optrećenja i mogućeg oštećivanja udaljenih struktura. Sile koje  nastaju na zubima prenose se na zubnu pulpu i parodont pa preko kostiju čeljusti na bazu lubanje. Od baze lubanje sila se dalje usmjerava na kralježnicu i cijeli skelet. Ukoliko je sila unilateralna njezin traktorij je nepravilan pa se usmjerava samo na jednu stranu kralježnice, što dugoročno gledano uzrokuje probleme sa zglobom, sluhom i posturom jer kralježnica konstantno „pati“ zbog unilateralnog pritiska. Ljudsko tijelo je neodvojiva cijelina i nikako ne bi trebalo razdvajati jedan sustav od drugoga. Ukoliko imate problema sa kralježnicom i bolovima u vratu možda bi trebali pitati svoga stomatologa imate li pravilan zagriz i da li vam je jedna strana previše opterećena.

Čeljusni zglob (temporomandibularni zglob)  se sastoji od zglobne čahure gornje čeljusti i kondila donje čeljusti između kojih je hrskavični disk koji ne dozvoljava „struganje“ jednog zglobnog tijela po drugome, Svi zglobovi u tijelu su jednostruki a temporomandibularni je dvostruki, odnosno jedna strana ne može raditi bez druge pa tako na žalost i problemi zgloba zahvaćaju obje strane. Svaki zglog funkcionira kao poluga i može se rotirati oko zamišljene osi, jedan dio zgloba je pomičan dok drugi nije.

Često u razgovoru s pacijentima primjetio da pojedinici smatraju da su obje čeljusti pomične. To nije fiziološki nemoguće jer je gornja čeljust fiksirana za ostatak skeleta lubanje. Donja čeljust (mandibula) je ta koja je pomična i pomoću koje žvačemo. Da bi funkcija čeljusti bila optimalna i ispunjena potrebno je imati očuvan zubni niz sa obje strane i na obe čeljusti. Gubitkom zubi remeti se ta harmonija. Tijelo u velikom broju slučajeva kompenzira probleme nastale gubitkom malog broja zubi no u određenom postotku se javljaju vrlo neugodni problemi. Na žalost zub koji je i najvažni u razvijanju pravilne okluzije (odnos gornje i donje čeljusti) je donja šestica (prvi molar) koja se često izgubi zbog karijesa. Stoga posebno obratite pozornost na trajne šestive vaše djece kako biste izbjegli probleme sa odnosima zubi gornje i donje čeljusti. Nije nužno da su uzročnici problema samo zubi već problem može biti i mišićne odnosno skeletne porirode.

Najčešći simptomi problema čeljusnog zgloba su:

 • Škljocaj (jednostrani ili obostrani)
 • Bolovi u zglobu
 • Struganje (krepitacije)
 • Preskakanje zgloba
 • Kombinacija nekih ili svih simptoma

Svi problemi proizlaze iz disbalansa zglobnih struktura te je potrebno terapeutski djelovati na njih. Da bi se bilo koji problem riješio kreće se od uzroka istoga. Nije moguće liječiti zglob bez da smo otklonili uzrok nastanka problema. Ovdje može biti riječ o mnogim uzročnicima kao što su npr.

 • Trauma/udarac
 • Stiskanje i škripanje zubima (bruksizam)
 • Nedostatak zubi
 • Ortodontska anomalija
 • Loše napravljen protetski rad

Škljocaj zgloba nastaje kad hrskavični disk „preskoči“ preko zglobnih struktura donje čeljusti. Povratkom čeljusti u mirovanje vrati se i disk. Bolovi nastaju ukoliko je zglob pritisnu tkivo koje se nalazi u okruženju. To može biti vrlo neugodno i potrebno je reagirati na vrijeme repozicijom zgloba.

Terapija ovakvih problema se provodi izrađivanjem relaksacijske udlage kako bi se mišići žvakači opustili te riješavanjem uzročnika problema. Ukoliko su problemi nastali zbog koštanih ili prirođenih deformiteta potrebno je pristupiti operacijskom zahvatu kod specijalista maksilofacijalne kirurgije.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...