U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Promjena boje zuba

objavio 11.05.2010

Pojmovi
 • Nema pojmova
Podijeli Komentari (11)

Promjene u boji zuba mogu biti prolazne ili trajne i ovisno o uzročniku, zahvatiti jedan ili više zuba. Prolazna promjena boje koja zahvaća sve zube najčešće je posljedica loše oralne higijene,  pušenja duhana, konzumacije hrane koja sadrži pigment (kava, čaj, slatkiši, crno vino i sl) ili nekih lijekova. Promjena boje jednog zuba uglavnom nastaje zbog karijesa ili traume zuba.

Trajna promjena boje zuba nastaje tijekom razvoja zuba za vrijeme mineralizacije cakline i dentina i to na način da se različite tvari što su fluor, antibiotik tetraciklin, krvni i drugi pigmenti ugrađuju u kristale tvrdih zubnih struktura. Trajna promjena boje zuba može biti stečena kao u slučaju dentalne fluoroze, fetalne eritroze, tetraciklinske obojenosti zuba i embriopatije rubeoloze i nasljedna kao u slučaju  kongenitalne porfirije i pigmentne inkontinencije.

Dentalna fluoroza nastaje u osoba koje žive u područjima s visokom razinom fluora u hrani i vodi za piće. Tijekom procesa mineralizacije zuba u strukturu cakline umjesto kalcija ugrađuje se fluor što rezultira slabijom mineralizacijom površine zuba. Na zubima nastaju smeđe ili bijele mrlje čija je  površina isprva glatka i sjajna, a kasnije nastaju plića ili dublja oštećenja u koja se odlažu drugi minerali iz hrane što dodatno mijenja boju zuba.

Fetalna eritroza nastaje kao posljedica razgradnje crvenih krvnih tjelešaca uslijed  nepodudarnosti RH-faktora krvi majke i novorođenčeta i nakupljanja krvnog pigmenta bilirubina i biliverdina u tvrda zubna tkiva pa zubi poprimaju žućkastu boju.

Tetraciklinski zubi. Upotreba tetraciklinskih antibiotika u prvih 28 tjedana trudnoće rezultira  trajnim odlaganjem tetraciklina u strukturu cakline što reultira žučkasto-zlatnom bojom izniklih zuba. U nekih osoba tijekom terapije tetraciklinima može se pojaviti i žuto-smeđa obojanost jezika.

Embriopatija rubeoloza poremećaj je koji nastaje kao posljedica infekcije virusom rubeole tijekom trudnoće koja može izazvati različita oštećenja ploda. Poremećaji na zubima očituju se  zakašnjelim nicanjem zuba, strukturalnim poremećajima i smanjenim brojem zuba.

Kongenitalna porfirija je nasljedna anomalija u kojoj krvni pigment hematoporfirin dospijeva u zube, pa oni postaju crvenkastosmeđe boje koja  u ultraljubičastom svjetlu fluorescira crvenom bojom. Bolest je poznata i kao erythrodontia.

Pigmentna inkontinencija je nasljedna i multisustavna bolest koja se pojavljuje pri rođenju ili u prvim danima života. Očituje se prljavo smeđom ili grimiznom pigmentacijom kože, zakašnjelim nicanjem i smanjenim brojem zuba (hipodoncija) te  poremećajima u veličini i obliku zuba. Bolest se pojavljuje gotovo isključivo kod djevojčica, a  prenatalno je smrtonosna za mušku djecu.

Povezani članci
Leave a Comment »11 Comments
 • dragana 23/09/2012

  Kako izliječiti potamnijeli zub??

 • dragana 23/09/2012

  Kako izliječiti potamnjeli zub?? :/

 • Luka Lubina 25/09/2012

  Ovisi o razlogu zbog kojeg je promjena boje nastala. Vaš stomatolog će Vam najbolje odrediti terapiju.

 • dragana 28/09/2012

  Ima dosta da je zub promjenio boju i mislim da je to trajno.Umrtvljen mu je živac i imam plombu iznutra.Mžete li mi reći na koji mi je način najbolje to izbijelit?Bila sam kod više stomatologa i nijedan mi nije rekao isto pa neznam što uradit!!!!

 • Luka Lubina 01/10/2012

  Smatram da je najbolje pokušati standardnim tehnikama izbjeljivnja zavojem vodikova peroksida, ukoliko zakaže preporučujem Vam etetsku porculansku ljuskicu ili krunicu

 • dragana 02/10/2012

  A je li to sve uredu s obzirom da je meni tek 16 godina??

 • Luka Lubina 04/10/2012

  sve je u redu, i bez opasnosti.

 • Luka Lubina 04/10/2012

  ali za protetiku ćete morati sačekati dok se čeljust i zubi potpuno ne razviju a o tome će odlučiti Vaš stomatolog.

 • Sneza 08/11/2012

  Pre par godina cerkica me je udarila nogicom po zubima da sam osjetila jak bol pa sam cak i primjetila da se leva jedinica klima,ali posle prestanka bola nije nista bilo,do mozda od pre par mjeseci kad sma primjetila da zub menja boju i da crni.Mozda nije zbog tog udarca jer je bio davno ali ne vidim ni jedan drugi razlog.Usled cega je to nastalo i kako da izlecim?MOj stomatolog je pregledao zub i rekao da je zdrav i da mogu da ga izbjelim ali nije dao objasnjenje zasto je to tako.I zanima me koji je najbolji metod za izbjeljivanje tog zuba?I koliko bi od prilike kostalo?Pozz

 • Luka Lubina 12/11/2012

  Vjerovatno je riječ o traumi koja je uzrokovala nekrozu (odumiranje) pulpe (živca) zbog toga je zub promjenio boju. Potrebo je napraviti RTG sliku zuba, odrediti vitalitet zuba i onda odlučiti o terapiji. Ako je zub “mrtav”, izbljelivanje se može raditi hidrogenim zavojem direktno u zubu, no ako je zub vitalan onda se treba raditi neka druga metoda.

 • armin 14/11/2012

  Imam problem. Meni je potamneo zub ali nisam siguran od cega mislim da je od slatkisa, to je bilo nocu pojeo sam jedno parce cokolade i nisam oprao zube moja greska. i kad sam se ujutru probudio video sam potamneli zub (1/ levi). dokor nije siguran sta da radi??? danas mi radio samo Površinsko izbeljivanje ( kazao mi nesto 10 % vol. jacine , mislim da je to peroksid) i samo to uradio kaze da mi ne otvara zub jer je zub zdrav. Trebam ici za 2-3 dana da mi opet uradi Površinsko izbeljivanje sa nekim drugim peroksidom jacine 37% , i da tad vidi sta ce biti. ako moze neko da mi da savet bio bi zahvalan.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...