U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Prvi susret s totalnom protezom

objavio 28.04.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Totalne (potpune) proteze izrađuju se kod potpune bezubosti. Jednostavnije su konstruirane od djelomičnih proteza, koje se rade u slučaju postojanja preostalih zubi u čeljusti, te se sastoje od baze proteze na kojoj su postavljeni umjetni zubi. Baza proteze priliježe direktno nasluznicu koja oblaže kost tako da iziskuje određeni period pacijenta da se navikne na njenu prisutnost u ustima. S obzirom da proteza nema uporišta na zubima, njena baza je velika te pokriva cijelu gornju čeljust te velik dio nepca. Izradi donje proteze gravitacija ide u prilog tako da je tijelo proteze manje i leži na grebenu donje čeljusti.

Vrijeme prilagodbe pacijenta na totalnu protezu ubrzat će se ako se proteza u početku bude nosila stalno, čak i po noći. Nakon navikavanja, proteze bi preko noći trebalo vaditi iz usta da se tkiva odmore od proteze.Pacijentima koji prvi put dobiju totalne proteze savjetujemo da u početku što više pričaju, npr.naglas čitaju novine ili knjigu kako bi se priviknuli na artikulaciju s novim zubima. Problemi koji se mogu javiti su pretjerana salivacija (veće lučenje sline) i žuljanje proteze. Mozak registrira protezu te je tumači kao »hranu« što šalje poruku žlijezdama slinovnicama da proizvode više sline. To se događa samo u prvih 12 do 24 sata, nakon čega se žlijezde vraćaju u stanje normalne proizvodnje sline.

U slučaju žuljanja proteze pacijentima savjetujemo daih nose u tolikoj mjeri da na sluznici bude vidljivo mjesto žuljanja kako bismo naknadno mogli protezu pobrusiti na tom mjestu. U prvih nekoliko dana morat ćete posjetiti svoga stomatologa kako bi dodatno ubrusio dijelo proteze koji žuljaju. Higijena proteze ne smije biti zanemarena jer sama proteza može biti inkubator za gljivice. Zubnu protezu treba najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta te očistiti četkicom i pastom za čišćenje proteza da ne bi došlo do nakupljanja zubnog plaka koji može dovesti do upale zubnog mesa. Redovite posjete stomatologu jednako su važne za osobe s protezom, kao i za osobe sa prirodnim zubima. Pridržavajte se dobivenih uputa i posjetite svog stomatologa barem jednom godišnje. Kod gubitka kosta i tkiva proteza se može i podložiti kako bi dobila dodatnu stabilnost.

 mojst1c

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...