U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Rak usne šupljine – najčešća pitanja i odgovori na njih

objavio 06.03.2012

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Što je rak usne šupljine?

Većina ljudi je čula za pojam rak vezan uz neki unutarnji organ kao što su crijeva, pluća itd. No rak se može razviti na bilo kojem dijelu tijela pa tako i u ustima. Rak usne šupljine obuhvaća usne, jezik, obraze i grlo.

Tko sve može obljeti od raka usne šupljine?

Kao i kod većine bolesti i rak usne šupljine može se pojaviti kod svakoga, bez obzira ima li osoba zube ili nema. Najčešće se pojavljuju u osoba iznad 40 godina i to češće kod muškaraca. Novija istraživanja govore u suprotnome smijeru i rak usne šupljine je u porastu.

Može li se od te bolesti umrijeti?

Na žalost može. Godišnje u Engleskoj od raka usne šupljine umre oko 2000 ljudi. Mnoge smrti se mogu spriječiti da se bolest „uhvatila“ u ranijem stadiju. Prema dosadašnjoj statistici pacijenti će prije umrijeti ukoliko imaju rak usne šupljine nego melanomom (rak kože) ili rak grlića maternice.

Što uzrokuje nastanak raka usne šupljine?

Većina oblika raka usne šupljine usko je povezana sa pušenjem i uživanjem alkoholnih pića. Najugroženiji su oni koji uživaju žvakanje duhana. Istovremeno pušenje i ispijanje alkohola višestruko povećavaju mogućnost oboljena od ove teške bolesti. Prema novijim istraživanjima rak usne šupljine povezan je i sa humanim papiloma virusom (HPV). Taj virus je glavni uzročnik raka grlića maternice a orogenitalnim kontaktom se prenosi u usta gdje uzokuje rak. Zaštititi se možete izbjegavajući gore navedene uzroke.

Koji su simptomi?

Rak se može pojaviti na bilo kojem dijelu usne šupljine i u različitim formama. Može igledati poput crvenkastog čira koji ne boli ali ne zacjeljuje kroz duži period. Izražene bijele mrlje ili crvene pruge također su znak za alarm i hitan pregled kod svog stomatologa da se ustanovi da li je riječ o benignoj ili malignoj promjeni. Bilo koja promjena u ustima koja ne cijeli odnosno povećava se kroz 3 tjedna predstavlja potencijalnu opasnost. Redovitim pregledima kod stomatologa velike su šanse da nikada nećete imati problema sa ovom bolesti jer će doktor na vrijeme vidjeti promjenu i poslati vas na terapiju.

Stomatolog mi je primjetio nešto u ustima i poslao me specijalistu, što sad?

Specijalisti, najčešće maksilofacijalni kirurzi ili oralni patolozi će odlučiti o vrsti terapije. Što je promjena manja to je bolest benignija. Ukoliko je rak već u poodmakloj fazi potrebno je raditi neke radikalnije operacije kako bi se spriječilo metastaziranje u vitalne organe. Male promjene se samo odstrane i potrebne su redovite kontrole.

Može li se rak usne šupljine izlječiti?

Može, ako se na vrijeme opazi promjena dok se još nije razvila u maligni oblik.

Rak usne šupljine je bolest čija je incidencija u porastu, većinom zbog sve nezdravijeg načina života koji uključuje uživanje duhana i alkoholnoh pića. Sinergija jednog i drugog su vrlo opasna kombinacija te bi ih svakako trebalo izbjegavati. U novije vrijeme virus HPV-a predstavlja novi problem kao jedan od uzročnika raka usne šupljine, svakako bi trebali uzeti u obzir i tu mogućnost i pravovremeno se zaštititi

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...