U kategorijama: Vijesti, Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Simptom pečenja jezika

objavio 20.10.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Simptom pečenja jezika ili glosopiroza je osjećaj peckanja ili žarenja jezika i često se pojavljuje bez vidljivih promjena na sluznici. Ovaj se neugodan simptom najčešće pojavljuje u osoba srednje i starije životne dobi, a osobito pogađa žene u meno- i postmenopauzi.

Povezuje se sa bolestima probavnog sustava, bolestima srca i  krvnih žila , šećernom bolešću kao i nekim  psihičkim poremećajima.

Žarenje je obično najjače u području vrha jezika i na rubovima a često ga prate suhoća usta i gljivična infekcijom usne šupljine.

Osobe koje pate od osjećaja pečenja jezika često strahuju od raka usta i to stanje povezuju sa zloćudnom bolesti. Premda pečenje sluznice jezika i usta  nije zloćudna bolest, potrebno je uputiti pacijenta specijalisti za bolesti usta kao i na daljnje ciljane  pretrage. Simptom pečenja jezika liječi se ovisno o uzroku; ako se radi o određenoj sustavnoj bolesti, potrebno je najprije liječiti  sustavnu bolest, iz koje se razvijaju drugi znakovi i simptomi, poput opisanog simptoma pečenja jezika. U slučaju da se radi o psihičkom uzroku bolesnika je potrebno uputiti specijalisiti psihijatru.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...