U kategorijama: Vijesti, Sve o zahvatima na zubima, Izdvojeno Što je «vađenje živca»?

objavio 24.10.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

«Vađenje živca», kako većina ljudi naziva liječenje kanala zubnog korijena, je endodontski zahvat, koji primjenjujemo kada karijes napreduje toliko da nepopravljivo ošteti zubnu pulpu (središnji dio zuba koji čine krvne žile i živci).

Dakle, ako karijes nije pravovremeno otkriven i kada se proširi kroz sve slojeve zuba (caklinu i dentin) do zubne pulpe, nastaje pulpitis (upala zubne pulpe) i javlja se bol.

Liječenje se može vršiti na način da se takav zub «otvori» (proširi se ulaz u pulpnu komoricu) i stavi se «otrov», koji će umrtviti živac. Nakon 1-2 tjedna počinje se sa instrumentacijom (čišćenjem) kanala. To se vrši proširivačima i strugačima, instrumentima koji nalikuju na «iglice» zbog čega ih većina pacijenata tako i naziva. Kanali se ispiru, posuše te se nakon toga može staviti antiseptički preparat. Kada je zub «miran» (ne boli), punimo kanale odgovarajućim materijalom. Nakon punjenja kanala, slijedi izrada ispuna ako je kruna zuba očuvana, ili protetskog nadomjeska (nadogradnje, krunice) ukoliko je zubna kruna većim dijelom uništena.

«Vađenje živca» se može obaviti i na način da se bolesni zub anestezira, te se odmah nakon «otvaranja» zuba, vrši instrumentacija i uklanja «živac» iz kanala. Anestezija u upaljenom području ne djeluje uvijek, stoga će stomatolog odlučiti što je najbolje učiniti u Vašem slučaju.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...