U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Što nakon skidanja ortodontskog aparatića?

objavio 21.10.2012

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Ako ste pomislili da ortodontska terapija završava onoga dana kada vam je ortodont skinuo aparatić, bili ste u krivu. Nakon skidanja fiksnog aparatića, dobiti ćete takozvani „retainer“. To je naprava koja ne djeluje aktivno na zube nego ih samo sprječava da se nakon skidanja aparatića opet počnu pomicati. Ovisno o početnoj anomaliji, retainer je ponekad potrebno nositi cijeli dan prvih nekoliko mjeseci, a zatim samo noću, dok se u nekim slučajevima od početka nosi samo noću – najprije svaku noć (najčešće kroz prva 3 mjeseca nakon skidanja aparatića), a kasnije nekoliko puta tjedno.  Jako je važno nositi retainer odmah nakon završetka terapije fiksnim aparatićem, jer kroz prvih nekoliko mjeseci još uvijek traje pregradnja kosti i parodontni ligament se još uvijek prilagođava novom položaju zuba. Kada zubi ne bi bili „pridržavani“ na mjestu pomoću retainera, ubrzo bi se ponovo počeli pomicati.

Ortodont također može preporučiti fiksnu retenciju zuba. Ona se najčešće koristi kako bi se zadržao položaj donjih prednjih zuba zbog mogućih promjena nastalih kasnim rastom donje čeljusti, ili u slučajevima kada je aparatićem zatvorena dijastema – razmak između prednjih zuba. Tada se postavlja žica s palatinalne ili lingvalne (unutrašnje) strane zuba koja se kompozitnim materijalom „lijepi“ na zube i ne može se skinuti. Takva žica trajno drži zube u novom položaju.

Vrijeme nošenja retainera varira, prema različitim autorima, od nekoliko mjeseci do potrebe za doživotnim (povremenim) nošenjem retainera.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...