U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Sve o zahvatima na zubima Što nakon vađenja zuba?

objavio 01.04.2013

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Vađenje zuba samo po sebi stres je za pacijenta, no iznimno je važno pridržavati se dobivenih uputa. Nakon samog vađenja bitno je postići hemostazu, odnosno formirati ugrušak. To se postiže ugrizom u gazu u periodu od 20 minuta. Taj dan bitno je izbjegavati tople napitke (oni toplinom dovode do širenja krvnih žila što pogoduje krvarenju). U slučaju boli preporučuju se analgetici, izuzev onih koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) jer oni razrjeđuju krv te time pogoduju krvarenju.

Jedna od funkcija cjelovitog zubnog luka i kontakta sa zubima u suprotnoj čeljusti jest da zubi zadržavaju svoj stalan položaj u alveolarnoj kosti. Nakon gubitka zuba dolazi do pomaka njegovih susjeda, koji se nalaze „straga“ u čeljusti, prema središnjoj liniji lica. Tako će npr. u slučaju vađenja šestice, sedmica početi „putovati“ prema praznom prostoru. Proces se naziva mezijalizacija. To naginjanje zuba može otežati nadoknadu izgubljenog zuba mostom.

Ukoliko se taj prostor ne nadoknadi, može doći i do „isplivavanja“ zuba iz suprotne čeljusti, koji je bio u kontaktu s izvađenim zubom, u bezubi prostor. Iz tih razloga idealno bi bilo bezubi prostor što prije popuniti kako bi se susjedni zubi učvrstili u svojim ležištima te kako bi se spriječilo izranjanje antagonističkog zuba. Na mjesto izvađenog zuba može se ugraditi implantat ili se taj prostor može premostiti mostom. Vaš stomatolog će procijenit koja je od te dvije opcije je bolja za vas. Ukoliko ste se u dogovoru sa stomatologom odlučili na implantat, morate znati da nakon vađenja gornjih šestica i sedmica s vremenom dolazi do snižavanja sinusa, što otežava ugradnju implantata te onda zahtijeva zahvat koji se naziva „sinus lifting“ ili podizanje dna sinusa.

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...