U kategorijama: Bolesti usne šupljine Što su afte?

objavio 26.05.2010

Pojmovi
 • Nema pojmova
Podijeli Komentari (54)

Afte su ranice u ustima koje imaju sklonost učestalom i opetovanom pojavljivanju. Najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana, a nikad na tvrdom nepcu i na desnima (gingivi).  Učestalije se pojavljuju u djece, djevojaka i mlađih žena nego u starijih osoba. Mogu se pojaviti u tri klinička oblika kao male afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv herpetiformne afte.

Malene ili afte minor pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1cm i traju u prosjeku 7-14 dana. Dan ili dva prije izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osjećaj peckanja. Područje na kojem izbija afta je najprije crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom.

Veće ili afte maior traju i do 6 tjedana, sporije cijele jer se radi o dubljoj ranici koja zacjeljuje s ožiljkom.

Afte se pojavljuju i do nekoliko puta godišnje. Premda pravi uzrok afti nije poznat  u njihovom nastanku navode se brojni čimbenici. Među najčešćim navode se stres, narušeno imunološko stanje osobe, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva i neki lijekovi.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte sićušne su ranice koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvaćaju  veću površinu sluznice i bolne su. Premda su u kliničkoj slici herpetiformne afte vrlo nalik infekciji virusom herpes simplex, zbog čega su i dobile takav naziv, danas se zna da virus herpes simplex ne uzrokuje afte.

Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova, a u slučaju postojanja sustavne bolesti, npr. anemije ili bolesti želuca i sustavnom terapijom.

Povezani članci
Leave a Comment »54 Comments
 • Luka Lubina 12/11/2012

  Ne, afte su posljedica narušavanja imunološke harmonije. Nisu zarazna bolest. a tete u vrtiću su u krivu. No postoji opasnost da dijete ima neku zaraznu bolest koja je narušila imunitet, pa zbog toga treba biti malo oprezniji.

 • Jakov 13/11/2012

  Često kada popijem previše kupovnog, nešto jeftinijeg, vina mi izbije afta minor koja obično traje tjedan dana. Imunosni sustav mi je po slobodnoj procjeni prosječan. No moje je pitanje, što se to nalazi u tom vinu da ih uzrokuje upitnik

 • Luka Lubina 14/11/2012

  Točan odgovor Vam ne mogu dati jer bi trebalo znati točan sastav vina kojeg konzumirate. Ali prema tome što navodite očito je da imate irtaciju na neki sastojak koji se koristi u proizvodnji istoga. A možda je riječ i o tvorbi koja je slična afti a rezultat je alergijske reakcije na taj sastojak.

 • Neven 20/11/2012

  Afte su posljedica slabog imunološkog sustava. Kažeš ne mogu se liječiti osim simptomatski. Ja ih jako često dobijam i nije mi jasno zašto. Sasvim normalno jedem; jedem dosta mosa, jedem salatu za ručak i večeru, često jedem jogurt i kefir, razno razne juhe, i ponekad voće. Što još može biti uzrok pada imunološkog sustava osim prehrane i ima li netko kakav savjet kako da spriječim pojavu afti jer stvarno su mi neugodne.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...