U kategorijama: Sve o zahvatima na zubima Što su nadogradnje (štiftovi) ?

objavio 03.05.2011

Pojmovi Podijeli Komentari (2)

U nekim slučajevima karijes uništi jako veliku površinu zuba. Toliko veliku da nikakav ispun (plomba) ne bi bio rješenje. U tim slučajevima preostaju nam dvije opcije. Prva je da se zub izvadi, a druga je da se protetski rehabilitira. No postavlja se pitanje kako se uopće može popraviti zub koji je puknuo skroz do zubnog mesa. Za takve popravke potrebno je koristiti nadogradnje.

nadogradnja u zubu

Nadogradnje su nadomjesci kojima se nadomješta dio krune zuba koji je potreban za izradu krunice ili mosta. Zub na koji se mora staviti nadogradnja potrebno je devitalizirati (izvaditi živac) zato što jedan dio nadogradnje mora ući u korijen zuba. Kada se zub endodontski pripremi može se u njega ugraditi nadogradnja. Postoji više vrsta nadogradnji a to su konfekcijske ( tvornički izrađene) i one indivudualne (izrađene u laboratoriju). Nadogradnje mogu biti izrađene od raznih materijala a najjednostavnija podjela je na metalne i bezmetalne.

Nadogradnje nisu finalni rad već je na njih potrebno staviti i završni rad (kompozitni ispun ili krunicu) ovisno o tome što vaš stomatolog procijeni da je potrebno. Upravo zbog ovih mogućnosti nikad nije dobro „dignuti ruke“ od nekoga zuba jer ukoliko je korijen čvrst a zub se izlječi postoji sasvim realna magućnost za izradu nadogradnje i krunice na zubu.

Povezani članci
Leave a Comment »2 Comments
  • sladja 07/03/2012

    Postavljen mi je most pre dve nedelje na celu gornju vilicu. Ali nastao je problem, na jedinici zubno meso i kost su se povukli tako da ne lezi most kako treba. Interesuje me da li most moze da se skine jer je trajno cementiran? Koliko je bolno skidanje mosta jer mora da se ceo skine? Da li postoji drugo resenje da se most ne skida, a popuni praznina na mestu izvadjenog zuba i da izgleda lepo? Unapred hvala za odgovor

  • Luka Lubina 07/03/2012

    Ako je most trajno cementiran ne postoji način da se skine i sačuva već se krunice na zubima nosačima moraju pilati. Skidanje mosta se radi pod anestezijom ukoliko su zubi vitalni.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...