U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Sve o zahvatima na zubima, Vaše dijete kod stomatologa Što učiniti u slučaju nezgode?

objavio 04.05.2011

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Nezgode sa ozljedama zuba nisu rijetkost. Često se u ovim situacijama rade stvari koje se čine ispravnima ali zapravo su krive. Kako bi vam olakšali razumijevanje i pripremili vas što trebate učiniti ukoliko do nezgode dođe navest ćemo nekoliko najčešćih slučajeva.

Nezgoda: Poskliznuo/la sam se u kupaonici i slomio dio zuba

Postupak: Prije svega pregledajte glavu postoji li krvarenje. Ukoliko imate „rupe“ u sjećanju vezano uz pad odmah se javite svome liječniku opće prakse. Zubi u ovakvim slučajevima nisu prioritet jer postoji mogućnost potresa mozga itd. Ukoliko je sve uredu a zubi su ozljeđeni učinite slijedeće:

Pogledajte postoji li krvarenje u području oko ozljeđenog zuba, na mjesto krvarenja pritisnite čisti ručnik ili gazu. Ukoliko je zub slomljen potražite dijelove zuba jer možda postoji mogućnost reimplantacije. Odmah se javite svome stomatologu. Ukoliko osjetite tvrdu tvorbu u usni ili obrazu upozorite svog stomatologa na to jer postoji mogućnost da je to dio slomljenog zuba

Nezgoda: Dijete mi je palo i ispao mu je mliječni zub

Postupak: Nazovite svoga stomatologa i recite mu što se dogodilo. Mliječni zubi se uglavnom ne reimplantiraju jer mogu ozljediti zametak trajnog, no svakako treba pregledati postoji li oštećenje trajnog ili nekog susjednog. Nemojte baciti taj zub jer postoji mogućnost da nije riječ o mliječnom već o trajnom zubu.

Nezgoda: Dijete mi je palo i ispao mu je trajni zub

Postupak :Ako dođe do takve traume, potrebno je zub kratko isprati pod mlazom hladne vode (ili fiziološke otopine) te ga vratiti natrag na mjesto iz kojeg je izbijen. Nikako sturagati ili četkati po zubu i obavezno ga držati za krunu zuba a ne za korijen.  Četkanjem odstranimo ligament koji zub drži za koštanu alveolu.

Ako to nije moguće, zub treba pohraniti u vlažnom mediju, kao što je slina, mlijeko, kultura stanica ili fiziološka otopina (žličica soli na decilitar vode) te što prije potražiti pomoć stomatologa.

Nezgode sa ozljedama zuba nisu rijetkost. Često se u ovim situacijama rade stvari koje se čine ispravnima ali zapravo su krive. Kako bi vam olakšali razumijevanje i pripremili vas što trebate učiniti ukoliko do nezgode dođe navest ćemo nekoliko najčešćih slučajeva.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...