Karijes je bolest zuba koju uzrokuje više čimbenika koji djeluju kroz određeno vrijeme. Te čimbenike rizika čine zubne naslage, tj. mikroorganizmi koji se nalaze u njima, zatim morfologija samog zuba i sastav sline te naposlijetku prehrana koja predstavlja “gorivo” za bakterije. Povećani unos rafiniranih šećera dokazano vodi do porasta broja karijesnih lezija.
Kod malene djece osobito je štetno noćno hranjenje na bočicu zaslađenim sokovima ili čajevima. Kroz kratko vrijeme to rezultira pojavom “karijesa bočice” tj. kružnog karijesa na gornjim prednjim zubima koji može biti tako opsežan da obuhvati čitavu površinu krune gornjih prednjih mliječnih zuba (Slika 1).
Kod malene djece izbjegava se upotreba četkice i preporučeno je nježno očistiti zube vlažnom krpom, što uz redovite posjete stomatologu i upotrebu stredstva za lokalnu fluoridaciju osigurava kontrolu karijesa u ranoj dobi.
Pod hranu koju smatramo kariogenom spadaju slatkiši, gazirana bezalkoholna pića, ali također i neka hrana za koji na prvi pogled ne bismo rekli da je štetna. Tako npr. banana ili sušeno voće također djeluju kariogeno jer zbog svoje ljepljivosti lako prianjanju na zube.
Potrebno je ograničiti unos šećera, npr. jednom ili dvaput tjedno, izbaciti slatke međuobroke i grickalice i koristiti proizvode sa zamjenskim zaslađivačima, najbolje sa ksilitolom.
Loša oralna higijena je također jedan od važnih čimbenika nastanka karijesa. Mala djeca nemaju dovoljno razvijenu motoriku da bi sami mogli dobro oprati svoje zube. Roditelji bi trebali sami djeci prati zube bar do 6.godine života, a nakon tog vremena redovito nadgledati dijete dok pere zube.
Hoćete li napisati komentar?