U kategorijama: Vijesti Svjetski dan oralnog zdravlja

objavio 13.09.2010

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Dana 12. rujna 2010. godine Svjetski je dan oralnog zdravlja. Međunarodni dan prvi je puta obilježen 1994. godine. Dentalne organizacije iz Europe i svijeta, pa tako i Hrvatska komora dentalne medicine, obilježavaju ga i ove godine u suradnji s FDI-em – krovnom svjetskom organizacijom doktora dentalne medicine.

Svake godine Hrvatska komora dentalne medicine obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja posveduje jednoj izabranoj temi. Ove godine želimo Vam ukazati na pružanje dentalnih usluga i preventivne postupke kod osoba s posebnim potrebama.

Svaki je građanin obvezan brinuti se o svom oralnom zdravlju i za njega je odgovoran. Predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvoje Pezo. dr. med. dent. istaknuo je da osobama s posebnim potrebama treba posvetiti posebnu pažnju, poučiti ih i pomodi im da se mogu same brinuti o svom oralnom zdravlju. Ovom prigodom posebno smo obratili pažnju slijepim i slabovidnim osobama, kako bismo im omogučili pristup informacijama koje im mogu pomodi u stjecanju znanja i informacija kako sačuvati i poboljšati svoje oralno zdravlje.
Za sve njih, Hrvatska komora dentalne medicine u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne izdaje knjižicu „ZDRAVI ZUBI“. Knjižica sa prijepisom na Brailleovom pismu, pružit de saznanja o oralnom zdravlju slijepim i slabovidnim osobama, te ih poučiti kako ga sačuvati svojom svakodnevnom brigom i odlascima doktoru dentalne medicine. Važnost ovoga projetka potkrijepljena je suvremenim istraživanjima koja pokazuju da je učinkovitost zdravstvenog odgoja mnogo veda ako je orijentirana na održanje zdravlja a ne na bolesna stanja, a što dodatno dobija na važnosti ukoliko uzmemo u obzir kako epidemiološka istraživanja provedena u vedim gradovima pokazuju da hrvatski 12-godišnjaci imaju u prosjeku 3,5 zubnih karijesa. To je daleko više nego primjerice u skandinavskim zemljama gdje, zbog vede brige o zdravlju zubi, njihovi vršnjaci u prosjeku imaju tek jedan karijes.

Hrvatska komora dentalne medicine svojim brojnim akcijama i projektima kontinuirano ističe važnost oralne higijene za cjelokupno zdravlje. Pri tome je izuzetno važno obuhvatiti sve građane Hrvatske, dakle i osobe s posebnim potrebama. Njihova edukacija zahtijeva posebnu pozornost i upravo radi toga ovaj je dan posveden njima. U tome se zajednički moraju angažirati struka, društvo ali i sami pacijenti.

Hrvatska komora dentalne medicine putem svojih stručnih usavršavanja obavlja edukaciju doktora dentalne medicine koji u svojim ordinacijama pružaju dentalne usluge i osobama s posebnim potrebama. Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja Komora de u Šibeniku, u hotelu Solaris 10. i 11. rujna 2010. godine, održati sada ved tradicionalni kongres za doktore dentalne medicine i dentalne tehničare, pod nazivom „Adhezija u stomatologiji – Solaris 2010.“, kojem de nazočiti vodedi domadi i strani stručnjaci iz područja dentalne medicine.

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...