U kategorijama: Sve o zahvatima na zubima, Vaše dijete kod stomatologa, Izdvojeno Treba li dijete ortodontski aparatić?

objavio 19.10.2012

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Trajni zubi počinju rasti otprilike oko 6. i 7. godine života djeteta. Odstupanja su također česta, tako da nije neobično kad se djetetu već u petoj godini pojave trajne „šestice“ ili ako se to dogodi tek u 8. godini. Mliječni zubi su ti koji trebaju „čuvati mjesto“ trajnim zubima. Oni također služe kao svojevrstan „vodič“ za trajne zube i omogućavaju im da se smjeste na pravo mjesto u usnoj šupljini. Iz svega ovoga je vidljivo koliko su mliječni zubi važni i nikako nije opravdan stav da mliječne zube ne treba čuvati ni popravljati jer će oni „ionako ispasti“. Vrijeme gubitka mliječnog zuba nije nevažno, ako dijete izgubi mliječni zub normalnim putem – jer ga je rasklimao trajni zub koji upravo izbija u usnu šupljinu, manja je vjerojatnost da će se trajni zub smjestiti u nepovoljan položaj nego u slučaju kad dijete izgubi mliječni zub zbog infekcije, mnogo prije nicanja trajnog zuba.

Ako dijete dolazi na redovite kontrolne preglede, stomatolog će roditelju navrijeme ukazati na potrebu za ortodontskim tretmanom. Razlozi mogu biti raznoliki, od toga da su zubi zbog zbijenosti smješteni tako da se međusobno preklapaju, ili su zarotirani, izrasli potpuno izvan zubnog niza, ili trajni zub iz nekoga razloga nije iznikao.

Sve su to razlozi da se potraži mišljenje ortodonta, koji će na temelju pregleda i ortopanografske snimke („ortopan“) odlučiti kada je najbolje započeti s terapijom te koju metodu odabrati. Ugrubo, ortodontsku terapiju dijelimo na mobilnu i fiksnu. Mobilne su naprave koje dijete može samo skinuti i staviti u usta i najčešće se koriste dok dijete uz trajne zube još uvijek ima i mliječne zube (tzv. mješovita denticija). Takva terapija jako ovisi o suradnji i motiviranosti pacijenta, budući samo o njemu ovisi koliko često i koliko dugo će napravu držati u ustima. S druge strane fiksne naprave se sastoje od bravica koje se „lijepe“ na zube i žice koja ih povezuje i nije ih moguće izvaditi iz usta niti ih samostalno vratiti.  Takva terapija brže pokazuje rezultate jer naprava cijelo vrijeme djeluje u ustima.

Dakle, ako smatrate da vaše dijete treba ortodontski tretman, prvi korak je posjet stomatologu, koji će potvrditi ili odbaciti vaše sumnje. Ako postoji potreba, poslati će vaše dijete da napravi ortopanografsku snimku, te vas uputiti na daljnju obradu kod ortodonta. Važno je napomenuti da je prije ortodontskog tretmana potrebno sanirati sve probleme u usnoj šupljini, ponajprije  karijese te napukle i dotrajale ispune („plombe“)

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...