U kategorijama: Bolesti usne šupljine, Izdvojeno Virusi

objavio 16.06.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Virusi su jedinstven primjer infektivnih čestica čije se osobitosti temelje na jednostavnoj građi, načinu umnožavanja i nestaničnom ustrojstvu. Virusi  su najmanji i najjednostavniji danas poznati mikroorganizmi na granici nežive prirode  i živog svijeta.

Vrlo su jednostavni, ali imaju učinak na ljudske, biljne  i životinjske organizme. Tako su virusi uzrok prehlada, epidemija, ali i sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS).

Veličina virusa izražava se  u nanometrima i kreće se od 10 do 300 nm, što znači da ih se može promatrati jedino elektronskim mikroskopom.

Građa virusa intenzivno se proučava, jer protuvirusno djelovanje, nadzor  i prevencija virusnih bolesti mogućisu ako je poznata građa virusne čestice. Virusi se pojavljuju u obliku kuglica, prizama, štapića ili vijugavih niti. Osnovni kemijski sastav su nukleoproteini koji prema vrsti virusa sadržavaju ribonukleinsku (RNA) ili dezoksiribonukleinsku (DNA) kiselinu. Njihovo razmnožavanje vezano je uz prisutnost u živoj stanici, jer nemaju vlastiti metabolizam. Virusi se pojavljuju u različitim oblicima jer imaju sposobnost mutiranja i prilagodbe okolini. Imunološki sustav čovjeka može stvarati protutijela na njih, pa se stiče imunitet prema nekim preboljelim virusnim infekcijama.

Virusne zaraze moguće je liječiti lijekovima za jačanje i poticanje obrambenih snaga organizma, a postoje i prirodni proizvodi imunološkog sustava koji sprječavaju razvoj virusa (interferon).

HIV virus

Povezani članci
Trenutno nema komentara

Hoćete li napisati komentar?

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...