U kategorijama: Vijesti, Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Vodice za ispiranje usta

objavio 08.05.2010

Pojmovi Podijeli Komentari (5)

U svakodnevnoj brizi za zdravlje usne šupljine, gotovo neizostavan dio pribora za higijenu usne šupljine uz četkicu za zube, zubnu pastu i zubni konac su  i vodice za ispiranje usta. Vodice za usta otplavljuju nečistoće odnosno naslage na zubima i sluznici, osiguravaju ugodan i svjež dah te uklanjaju neugodan zadah iz usta. Neke sadržavaju kationske deterdžente, cetilpiridinklorid (0,05%), benzalkonijklorid (0,1-0,2%), timol i sangvinarin (0,01%) koji pridonose tim učincima.

Natrij fluorid u koncentraciji 0,02-0,05% djeluje antibakterijski i pomaže u redukciji karijesa. Sastavni dio pojedinih vodica za usta su sredstva za redukciju zubnog kamenca (pirofosfati) i etilni alkohol koji može iritirati sluznicu i izazvati toksična oštećenja a njegova primjena ne preporuča se u djece.

Neke vodice imaju dodatak tzv. oksidacijski antiseptik (stvara kisikovu pjenu na primjenjenoj površini i tako uklanja naslage na zubima i sluznici) poput vodik peroksida ili natrij perborata.  Dugotrajna uporaba takvih preparata može uzrokovati promjenu boje sluznice, osobito jezika. Zbog prekomjernog ispiranja usta papile jezika se povećavaju a površina jezika poprima smeđecrnu  do crnu boju. i nastaje crni dlakavi jezik. Uz to može se pojaviti i pečenje sluznice i gubitak okusa.

Vodicee za usta služe i za uklanjanje neugodnog zadaha iz usta. Neugodan zadah u ustima može biti posljedica loše oralne higijene, naslaga na zubima, i ostataka hrane na hrapavoj površini sluznice jezika čijim truljenjem nastaju sumporni  spojevi neugodnog mirisa. Bakterije iz zubnih naslaga i one koje se nalaze na površini jezika razgrađuju  ostatke hrane i pridonose razvoju sumpornih spojeva  metil merkaptana i sumporovodika koji su odgovorni za neugodan zadah iz usta. Neugodan zadah posljedica je i bolesti u usnoj šupljini poput gingivitisa, parodontitisa, fistula i ulceracija. Također i sustavne bolesti  poput bolesti dišnog ili probavnog sustava, infekcije sinusa, faringitis ili tonzilitis, bubrežna i šećena bolest također mogu uzrokovati neugodan zadah. Ako je sustavna bolest uzrok halitozi, treba ju liječiti. Za vrijeme liječenja osnovne bolesti također se primjenjuju vodice za ispiranje usta koje svojim učinkom kratkotrajno uklanjaju neugodan zadah.

Povezani članci
Leave a Comment »5 Comments
 • Jamesanna 29/06/2010

  Ja volim vodice za usta ali one , na žalost, nisu baš jeftine 🙁
  Da li je jeftinija verzija jednako kvalitna kao i “brand name”?

 • Luka Lubina dr.dent.med 30/06/2010

  Vodice za usta imaju različite sastave, tako da neke služe uglavnom samo za uklanjanje neugodnoh zadaha ili kao dodatno zaštitino sredstvo za higijenu usne šupljine. Na tržištu imamo široki raspon vodica za usta a onu najbolju osobno Vama će preporučiti Vaš stomatolog. Stoga se ne ustručavajate provesti 5- 10 minuta duže kod Vašeg stomatologa te ga upitajte sve što Vas zanima.

 • Nedim 28/08/2012

  Da li je moguća alergija od upotrebe vodice za usta kao npr. osip,svrab ili gušenje?

 • Luka Lubina 29/08/2012

  Poštovani, kvaliteta vodice za usta ovisi o njezinom sastavu, ne o proizvođaču. Naravno treba pogledati sastav i jednih i drugih te se onda odlučiti koju koristiti. Svakako je bolje koristiti jeftiniju nego nikakvu 🙂

 • Luka Lubina 29/08/2012

  Alergija je moguća na bilo koji sastojak, ne smao vodica za usta nego općenito. Tako da alergije na sastojke vodica za usta nisu isključene.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...