U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Sve o zahvatima na zubima, Izdvojeno Zašto je potrebno nositi protetski nadomjestak?

objavio 12.02.2011

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (2)

Gubitak zuba uzrokuje mnogobrojne posljedice koje se očituju na kosti, susjednim zubima, aktu gutanja, nasuprotnim zubima itd. Zato je izgubljene zube nužno nadomjestiti nekim preotetskim pomagalom. Danas za izbor imamo razne nadomjestke ali najčešće korišteni su proteza, most i krunica (navlaka).

Nakon gubitka zuba, kost koja je podupirala taj zub se počinje resorbirati (trajno nestaje) i što se terapija više odgađa stanje kosti biva sve lošije. Stoga je najbolje nakon vađenja zuba sa svojim stomatologom dogovoriti i protetsku rehabilitaciju. Jer u jednom trenutku kost će se resorbirati toliko da više neće biti moguće napraviti kvalitetan nadomjestak. Stanje je lošije kad je u pitanju donja čeljust, često se zna dogoditi da se kod starijih osoba kost toliko potroši da proteza uopće ne može stajati na donjoj čeljusti.

Zubi susjedi se “naslanjaju” jedan na drugi te na taj način smanjuju žvačno opterećenje, ukoliko jedan ili više zubi izostanu u čeljusti onaj koji je prvi do praznine se naginje. To uvelike utječe na žvakanje a i pojavu karijesa, jer se takvi zubi teže očiste. Most kao nadomjestak je najbolje napraviti na zubima koji imaju normalan položaj. U nekim slučajevima se zub toliko nagne da ga je potrebno izvaditi.

Svi ovi problemi se mogu lako izbjeći ukoliko se kontaktira stomatolog na vrijeme i počne se raditi protetski nadomjestak.

Povezani članci
Leave a Comment »2 Comments
  • Danko 01/11/2012

    Što učiniti , kome se požaliti, ako sa protetikom koje ti napravi tvoj stomatolog,a nije funkcionalna. Više puta reklamiraš kod istog bez rezultata.Napominjem da nije u pitanju prilagodba nego” zagriz “nije podešen.
    Lp. Danko

  • Luka 01/11/2012

    Postovani, najbolje je otvoreno razgovarati sa svojim stomatologom. Jer on najbolje zna sto i kako je protetski rad napravljen. Isto tako cesto se tesko naviknuti na veliki protetski rad u ustima pa stomatolog ne radi velike korekcije kako ne bi ugrozio kompletan rad. No ako ne mozete naci “zajednicki jezik” potrazite pomoć nekoga drugog stomatologa.

Get a GravatarNapišite komentar
You must be logged in to post a comment.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...