U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Vaše dijete kod stomatologa, Izdvojeno Zdravlje usne šupljine u trudnoći

objavio 22.10.2014

Pojmovi
  • Nema pojmova
Podijeli Komentari (0)

Zdravlje usne šupljine u trudnoći

 

Trudnoća je posebno stanje ženskog organizma koje se često naziva ‘drugo’ ili ‘blaženo’ stanje. To nije bez razloga, jer tijekom trudnoće organizam žene prolazi kroz višestruke promjene. Promjene su osim prehrambenih navika, anatomske,  hormonalne, psihološke i imunološke. Žene kroz taj period života često nailaze na veće ili manje promjene oralnog zdravlja.

Na zdravlje usne šupljine u ovom životnom periodu utječu mnoge trudničke tegobe koje se javljaju, a najizraženije su one u prvom tromjesečju. Tada su česte mučnine i povraćanja, slabost, iscrpljenost, nesanica, te pad imuniteta. Ove nelagode uz postojeće hormonalne promjene, mogu nerijetko dovesti do problema i bolesti u usnoj šupljini.

Zbog promjene razine progesterona i estrogena, te loše higijene dolazi do upale zubnog mesa, te krvarenja gingive. Takvi simptomi upućuju na gingivitis, koji može prijeći u parodontitis, a to uzrokuje veće probleme. Parodontitis može imati posljedice osim za majku i za plod, te biti uzrokom prijevremenog poroda. Nadalje, povraćanje može također uzrokovati probleme. Kiselina iz želuca prilikom povraćanja nagriza caklinu, te uzrokuje karijes. Ta kiselina nerijetko ostaje u slini, te se preporuča češće pranje zubi ili barem ispiranje vodom da se neutralizira sadržaj.

Upala zubnog mesa, osim gingivitisa i parodontitisa, kao posljedicu ima i epulis, takozvani trudnički granulom. Nije veći od 2 cm, a  javlja se između 2. i 3. mjeseca trudnoće, najčešće između gornjih prednjih zubi. To je mala izraslina na zubnom mesu koja je često osjetljiva i lako prokrvari. Ako ne stvara probleme, najbolje ju je ne dirati, jer će se sama povući. Ako ipak stvara, onda ju je moguće kirurški otkloniti.

Nažalost, neke žene u trudnoći imaju problema i sa pranjem zubi, jer ih samo četkanje i/ili paste za zube tjeraju na mučninu i povraćanje. Zato je bitno odabrati odgovarajući komplet za čišćenje usne šupljine. Preporučuju se mekše četkice, zbog upaljenog zubnog mesa, upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica zbog nakupljanja plaka, te pojačana higijena. Ako zubne paste izazivaju mučninu, potrebno ih je zamijeniti s drugim, blažim pastama.

Ono što bi trudnice trebala izbjegavati su dakako RTG pretrage u to u prva tri mjeseca, jer tada najviše mogu naštetiti plodu. Sve što se može odgoditi za poslije poroda se uvijek i odgađa. Ako je stvarno nužno da se napravi RTG snimak, onda se to radi po najstrožim uvjetima, najboljim aparatima i pod strogom kontrolom i zaštitom ploda olovnom pregačom tijekom snimanja. Anestezije i lijekovi se također pokušavaju izbjegavati tijekom trudnoće, no oni su ipak manje opasni. Ako je zdravlje trudnice u redu, anestezija i vađenje zubi se mogu normalno provoditi. Važno je paziti na količinu anestezije i doze koja se daje. Što se lijekova tiče, treba pripaziti s uzimanjem analgetika, jer mogu imati utjecaj na plod, produljenu trudnoću ili postporođajno krvarenje. Antibiotici se daju ako su nužni i to najčešće iz skupine penicilina, dok su  oni iz skupine tetraciklina strogo zabranjeni, jer mogu imati neželjene posljedice za plod. Uzimanje fluora je također vrlo bitno, no u trudnoći treba paziti na njegovu količinu, jer bi mogao dovesti do dentale fluoroze.

Za sve ostale intervencije, najbolje se posavjetovati sa svojim stomatologom i ginekologom. Važno je obavljati redovite kontrole, te paziti na svoje i djetetovo zdravlje, te pravilnu ishranu.

Narodna poslovica ‘Svaka trudnoća, jedan zub manje’, nije i za Vas ne treba biti istina. Uz pravu higijenu, te redovite stomatološke preglede, sve se može spriječiti i izliječiti.

 

rang

 

 

 

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...