U kategorijama: Higijena i korisne informacije, Izdvojeno Zubni kamenac

objavio 09.09.2014

Pojmovi Podijeli Komentari (0)

Što je to zubni kamenac i kako nastaje? Možemo li ga zaustaviti?

Zubni kamenac je tvrda naslaga najčešće lokalizirana na donjim prednjim zubima. Nastaje iz plaka koji se na zubima formira već nakon pola sata od njihovog pranja. Taj plak naseljavaju bakterije koje su prisutne u ustima i nakon 7. dana plak otvrdne i nastane kamenac. Za stvaranje kamenca može biti odgovorna hrana koju jedemo ( češće nastaje prilikom konzumacije mekane i ljepljive hrane jer   tada lakše nastaje plak) i nepodobne navike ( poput konzumiranja kave, pijenja obojenih pića i pušenja koji onda dovode do obojenja kamenca i on postane žućkasto-smeđe boje) koje naruše estetski izgled zuba.

Kod koga nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac prvenstveno nastaje kod pacijenata koji imaju nikakvu ili lošu oralnu higijenu . Međutim on nastaje i kod pacijenata sa dobrom oralnom higijenom i tada uzrok možemo potražiti u slini (prilikom konzumiranja hrane sa visokom koncentracijom kalcija,fosfora i drugih minerala), ortodontskim anomalijama ( zbijeni zubi pa nije moguće dobro očistiti to područje), genetskoj predispoziciji za razvoj parodontne bolesti, lošim ispunima na zubima ( ispuni koji odstoje pa nije moguće čišćenje, a i sjede na zubnom mesu) i u lošim protetskim radovima gdje je također onemogućeno adekvatno čišćenje međuzubnog prostora.

Kako zubni kamenac djeluje u ustima?

Budući da sadrži velike količine bakterija koje proizvode kiseline i onda loše djeluju na caklinu: otapaju je, pa je čine mekanom i podložnijom nastanku karijesa.

Zubni kamenac pritišće zubno meso pa dovodi do njegove upale ( gingivitis), crvenila, krvarenja i na kraju do povlačenja zubnog mesa. Ta neliječena upala zubnog mesa dalje napreduje prema parodontu ( ligament koji drži zube u kosti) i može doći do rasklimavanja zuba i na kraju do njegovog ispadanja.

Može li se zubni kamenac ukloniti?

Kada se stvori, zubni kamenac više ne može nestati. Može se ukloniti samo ultrazvučnim aparatom u ordinaciji vašeg doktora dentalne medicine. Ukoliko postoji vidljiva parodontna bolest ( parodontoza) vaš će vas doktor uputiti specijalistu parodontologije koji će učiniti kiretažu ( struganje i poliranje korjenova) i uključiti vas u recall terapiju.

Kako spriječiti nastajanje zubnog kamenca?

Nažalost stvaranje zubnog kamenca nije moguće spriječiti, ali dobrom oralnom higijenom ( upotreba zubnog konca, interdentalnih četkica i tuševa za zube) i redovitim pregledima kod doktora dentalne medicine, te pravovremenim odstranjivanjem zubnog kamenca možemo ga držati pod kontrolom i utjecati na brzinu njegova nastajanja. Na taj način spriječiti ćemo nastajanje parodontne bolesti i zadržati zube duže u ustima.

 

kamenac

Povezani članci
Komentari su zatvoreni.
Pitajte doktora
Imate problema sa zubima? Ne očajavajte, pitajte doktora!
Anketa

Jeste li zadovoljni Vašim stomatologom?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...